CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Labels

aku dan dia (1) bengong (5) family (4) geram (9) happy (7) marah (9) romantic message (7) sedih (2) sekolah (16)

Sunday, November 14, 2010

Mayat!! ( part 2 )

okey kawan-kawan..
ari tu ieda janji nak cerita kat korang macam mane nak kapankan mayat ape semua tu kan.???ala...kat entry semalam tu..nak bace klik sini
okey..ari ni ieda nak cerite pasal tu la..

banyak bahan2 yang diperlukan untuk menguruskan mayat ni..
lupe plak ustazah tu cakap berape ari tu..
tapi antare barang2 yang diperlukan adelah

kapas,kain kapan.air mawar,kapur barus,serbuk cendana,setanggi..& sbg..

tapi ieda nak minta maafla..
ieda tak dapat nak share gamba ngan korang..gamba mandi jela..
maklumlah 'mayat' perempuan kan..
kalau lelaki tu takpelah..
tapi memandangkan kami telah diasingkan..
tak bolehla..
jadi..ari ni ieda nak cerite pasal mayat perempuan jela..
laki takde ekh..


ustazah tu cakap...
ade 4 step pengurusan jenazah...
1st : memandikan...
2nd : mengkapankan.
3rd : menyembahyangkan.
4rd : mengebumikan.

okey...
so kalau ikut stepnye...
kite kena memandikan mayat dahulu..

jadi ieda cerite pasal memandikan mayat dulu lah...
korang tahu tak ape bahan2 yang diperlukan???
urm..
senang jew..
kite perlukan macam rancangan masakan pulak  kapur barus,,serbuk cendana ngn air mawar...
banyak mane tu ieda tak pasti..
tak arif pun bab2 ni...



taw tak serbuk cendana tu macam mane??
tak tahu??die macam serbuk kunyit la..
takpe..
ieda tunjukkan..
jom...
tak jelas sangat..tapi macam tu la..

okey..ustazah tu cakap lagi..
mase kite tengah mandikan mayat tu kite kenalah sugi mayat tu kat tempat2 kecil seperti kuku, hidung & sbg..
menggunakan putik kapas..
taw tak putik kapas tu macam mane???
alah..cotton buds tu la..
cara die macam ni..

hehehe..sapela snap pic ni..kah3

okey..mase orang tengah mandikan mayat tu..kite kenalah prepare kain kapan tu kan..
but before that,,kite kenalah ukur mayat tu..
macam ni..

kawan ieda tu taw..orang betul..
okey..dah dapat ukuran..mulalah proses potong-memotong...




lepas dah siap..kie pun susunlah kain2 tadi..
untuk mayat perempuan 5 helai..
untuk mayat lelaki 3 helai...

okey..disusun satu-persatu macam ni..
sekarang ni kite buat mayat perempuan,,jadi 5 helai la..

susun tali pengikat dahulu..

pas tu kain untuk balut mayat tu satgi..2 helai..

then..bentangkan kain tudung..

baju..

akhir sekali.kain lapik..dari pinggang sampai kaki..
korang nampak tak ape yang pelik kat gambar2 tadi??
tak nampak??
takkan kot..korang nampak tak mayat tu sendiri yang siapkan kain kapan untuk die..
hahaha

okey..serius balik..
mase kite susun kain2 tu semua,,kite taburlah kapur barus dan cendana kat setiap lapik tu..
ustazah tu cakap la..
macam ni ha..


okey..dah siap tu..
kite tunngu lah mayat tu ready tuk dikapankan..
maksudnye dah siap proses mandila..

okey..ieda pun tak tahu nak terang macam mane..
kite tengok gamba je la yerk..
ieda ni bukan ustazah pun nak cerite panjang lebar..
jom..tapi ade gambar yang dikaburkan mukenye..
sebab nampak aurat..(rambut)

okey..kite pakaikan kain lapik dan baju..

k...kite pakaikan scarf plak..iaitu kapas..

kite pakaikan pulak tudung..

okey..kite kemaskan die..

waa..mayat hepi la..

adoi lisa..jahat btol...bole interframe ag...mayat pun hepi jew...

kite kemaskan elok2..

tibe mase kite ikat die..


ikat-ikat..plastik tu sebenar gantikan tikar la..

proses memocongkan kaki die...

nilah rupe mayat telah hampir siap diikat..macam makanan pulak.

lepas tu letakkan kapas kat muke mayat n pocongkan pulak kepala die..
okey...habis takat ni je gambanye..sebab ustazah tujuk takat tu je..
takkan nak tunjuk mayat tu diikat betul2..sampai bahagian kepala..
jadi mayat terus kang kawan ieda tu..huhuu

okeyla..sampai sini jew...
cerite ieda ni just untuk share pengalaman ngn korang..
bukan nak ajar korang..
kalau korang nak tahu bab ni,,korang tanye kat ustazah ataupun ustaz...

ieda tak pakar langsung bab ni..
ape yang ieda tulis ni berdasarkan ape yang ustazah cakap..
tapi maybe ieda ade silap tulis ke.wallahualam..

korang jangan ikut pulak k..
karang salah.ieda dapat dosa..
nak tahu tanye kat ustazah n ustaz korang..
ok..^_^

1 comment:

  1. ok..korg smua kalau nk komen ap2 dipersilakan..
    tp pliz jgn gune profile anonymous...
    korg blh gune profile name/url...
    kalo xde url,korg xyah la tuleh..
    tuleh nme je k..
    sbb nt ieda sng la nk pggl korg ap..
    ni kalo smua wat anonymous t,,pning ieda..
    k..kerjsma korg amt d'hrgai..
    thx..^_^

    ReplyDelete



I changed my font at thecutestblogontheblock.com

Cerita-cerita yang popular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...